Lajisäännöt 2016

1. Pelaajakriteerit

Pelaajan tulee olla:

a) mies tai nainen ja vähintään 16-vuotias (pitää olla täyttänyt 16-v. ennen 1.12.2015)

b) on tai on ollut asunnottomana jossain vaiheessa 1.12.2012 jälkeen kansallisen asunnottomuuden määrittelyn mukaisesti

c) saa toimeentulonsa asunnottomien lehtien myynnistä

d) on turvapaikan hakijana ilman positiivista statusta tai on ollut aiemmin turvapaikan hakijana, mutta saanut maahanmuuttajastatuksen 1.12.2012 jälkeen

e) on päihdekuntoutuksessa (–hoidossa) ja on ollut asunnottomana jossain vaiheessa viimeisen kahden vuoden aikana (jälkeen 1.12.2011)

f) ei ole ottanut osaa aiempiin Homeless World Cup -turnauksiin (tämä sääntö ei koske SM-kisoihin osallistuvia)

MM-turnaukseen valittavan pelaajan tulee täyttää kriteerit a ja f sekä jokin kriteereistä b-e.

 

2. Joukkueet

Joukkueet voivat olla joko kokonaan miesjoukkueita, naisjoukkueita tai sekajoukkueita. Kentällä saa olla enintään neljä (4) pelaajaa kerrallaan:

 • kolme kenttäpelaajaa

 • yksi maalivahti

 • joukkueessa saa olla näiden lisäksi neljä (4) vaihtopelaajaa (vaihdot myös ns. ”lennosta”

 

3. Pelin kesto

Peli kestää 2x7minuuttia yhden (1) minuutin tauolla.

 

4. Pelin alkaminen

Peli alkaa kun erotuomari heittää pallon kentälle. Maalin jälkeen ottelu jatkuu välittömästi tuomarin vihellyksen jälkeen siten, että maalivahti heittää pallon takaisin peliin.

 

5. Maalivahdin säännöt

Maalivahti ei saa tehdä maaleja. Maalivahti ei saa poistua maalivahdin alueelta (rangaistusalue). Maalivahti ei saa pitää palloa hallussaan pidempään kuin on tarve eli viivyttää peliä.

Jos maalivahti ottaa pallon käsiinsä oman pelaajan syötöstä, tuomitaan vastajoukkueelle rangaistuskuljetus.

 

6. Maalivahdin alueen (rangaistusalue) säännöt

Kenttäpelaajat eivät saa mennä maalivahdin alueelle. Tämä sääntö koskee niin hyökkääviä kuin puolustaviakin pelaajia. Pallon ”kalastelu” maalivahdin alueen rajalla on kielletty.

Jos puolustavan joukkueen pelaaja astuu oman maalivahtinsa alueelle, tuomitaan hyökkäävälle joukkueelle rangaistuskuljetus.

Jos hyökkäävän joukkueen pelaaja astuu hyökkäyspäänsä maalivahdin alueelle, tuomitaan puolustavalle joukkueelle vapaapotku.

 

7. Yhden hyökkäävän pelaajan sääntö

Vähintään yhden pelaajan pitää olla oman joukkueensa hyökkäyspäässä pelin aikana. Mikäli kaikki pelaajat ovat omalla puolustusalueella, tuomitaan joukkueelle virhe.

Mikäli joukkueelle on tuomittu sininen kortti ja joukkue pelaa alivoimalla, tämä sääntö ei ole voimassa. Samoin tämä sääntö ei ole voimassa, mikäli joukkueelle on tuomittu punainen kortti.

 

8. Pelin viivyttäminen

Erotuomari voi tuomita rangaistuslaukauksen joukkuetta vastaan, joka viivyttää toistuvasti peliä. Rangaistuslaukausta tulee edeltää se, että erotuomari on huomauttanut joukkuetta asiasta.

 

9. Rangaistuskuljetus

Rangaistuskuljetus vastustavalle joukkueelle tuomitaan kun:

 • puolustavan joukkueen pelaaja menee tai astuu omalle maalivahdin alueelleen

 • joukkue syöttää suoraan omalle maalivahdilleen kolme kertaa peräkkäin tarkoituksenaan viivyttää peliä

 • maalivahti pitää palloa pidempään kuin on tarpeen (pelin viivytys)

 • maalivahti ottaa pallon käsiinsä kun oma pelaaja syöttää hänelle takaisin

 • hyökkäävää pelaajaa vastaan pelataan sääntöjen vastaisesti maalivahdin alueen edessä

Rangaistuskuljetuksessa tulee pallon liikkua koko ajan maalia kohti. Jos pallo liikkuu tai sitä liikutetaan taaksepäin, tuomitaan rangaistuslaukaus menetetyksi.

 

10. Vapaapotkut ja pelialueen ulkopuolelle menevät pallot

Kaikki vapaapotkut ovat epäsuoria. Vastustavan joukkueen pelaajien tulee olla vähintään 2 metrin päässä pallosta vapaapotkua annettaessa. Erotuomari tuomitsee vapaapotkun:

 • kaikista kentällä tapahtuvista virheistä, joita ei tuomita rangaistuskuljetuksiksi

 • jos pelaaja pitää laidasta kiinni kahdella kädellä

Jos pallo menee pelialueen ulkopuolelle (so. laidan yli), aloitetaan peli heittämällä pallo takaisin peliin alakautta samasta kohdasta, josta pallo oli mennyt laidan yli. Vastustavan joukkueen pelaajien tulee olla vähintään 2 metrin päässä pallosta sisäänheiton aikana.

Jos pallo menee pelialueen ulkopuolelle maalin taakse:

 • hyökkäävän joukkueen toimesta: maalivahti jatkaa peliä joko potkaisemalla tai heittämällä pallon takaisin peliin

 • puolustavan joukkueen toimesta: hyökkäävä joukkue saa ”kulman”. ”Kulma” annetaan heittämällä pallo alakautta peliin. Puolustavan joukkueen pelaajien tulee olla vähintään 2 metrin päässä kulmasta.

 

11. Virheet

Erotuomari voi virheen tai epäreilun pelin tilanteessa tuomita seuraavasti:

 • Sininen kortti (2 minuutin jäähy)

Erotuomarin tuomitessa virheestä johtuen pelaajalle sinisen kortin, joutuu pelaaja jäähylle kahdeksi minuutiksi. Tänä aikana joukkue pelaa yhden pelaajan vajaalla. Jäähyn umpeuduttua, tulee jäähyllä ollut pelaaja korvata toisella pelaajalla, so. kentälle tulee laittaa jokin toinen pelaaja kuin jäähyllä ollut pelaaja.

 • Punainen kortti (pelirangaistus)

Vakavasta virheestä erotuomari tuomitsee pelaajalle pelirangaistuksen, jonka mukaisesti pelaaja ei voi palata peliin mukaan. Joukkueen tulee punaisen kortin saatuaan pelata yhden pelaajan vajaalla koko loppupelin ajan. Punainen kortti tuomitaan vakavasta pelirikkeestä, väkivaltaisesta käyttäytymisestä tai erotuomarin vastustamisesta. Pelaajan tulee poistua pelikentältä välittömästi eikä hän saa palata pelikentälle. Punaisen kortin saaneen pelaajan tilalle ei saa ottaa kentälle uutta pelaajaa. Sama sääntö koskee valmentajia. Kurinpitotoimikunta kokoontuu turnauksen aikana joka ilta ja päättää mahdollisista toimenpiteistä punaisella kortilla tuomittuja pelaajia tai valmentajia kohtaan. Mahdolliset rangaistukset koskevat myös tulevia pelejä.

 • Joukkueen sulkeminen turnauksesta

Jos pelaaja tai joukkue rikkoo sääntöjä vakavasti (so. esim. vakavat sääntörikkeet pelissä, pelisääntöjen tarkoituksellinen rikkominen, ei-hyväksyttävä käyttäytyminen pelikentällä erotuomareja, yleisöä tai toisia pelaajia kohtaan), voidaan yksittäinen pelaaja tai kokonainen joukkue sulkea ulos turnauksesta. Jos kokonainen joukkue tuomitaan suljetuksi turnauksesta, kaikki pelatut pelit ja suunnitellut pelit tuomitaan tämän joukkueen kohdalla hävityksi lukemin 0-3.

 

12. Turnauspisteet

Voittanut joukkue saa 3 pistettä.

Hävinnyt joukkue saa 0 pistettä.

Jos normaalipeliaika päättyy tasan, seuraa äkkikuolema rangaistuskuljetuskilpailu. Äkkikuolemakilpailun voittaa se joukkue, joka ensin saa yhden maalin etumatkan vastustajaansa, kun yhtä monta pelaajaa kummassakin joukkueessa on suorittanut rangaistuskuljetuksen. Äkkikuolemarankkareiden jälkeen voittajajoukkue saa 3 pistettä ja hävinnyt joukkue 1 pisteen.

 

13. Sarjataulukko

Sarjataulukossa sijoitus määrittyy:

 • ensin pisteiden perusteella

 • toiseksi, jos joukkueilla on sama pistemäärä, sijoittuvat ne joukkueet korkeammalle, joilla on vähiten sinisiä tai punaisia kortteja. Jos näitä kortteja on sama määrä, määrittää sijoituksen maaliero.

 • kolmanneksi, maaliero. Rangaistuslaukauskisassa tehtyjä maaleja ei lasketa maalieroon.

 • neljänneksi, tehtyjen maalien määrä

 • viidenneksi, joukkueiden keskinäinen ottelutulos (jos yllä olevilla tekijöillä ei sijoitusta pystytä määrittämään)

 

14. Reservijoukkue

Jokaisessa MM-turnauksessa isäntämaa valitsee reservijoukkueen (8 kenttäpelaajaa ja 2 maalivahtia). Tämä reservijoukkue kantaa isäntämaansa joukkueen peliasua avajaisparaatissa. Joka aamu (valmentajien kokouksessa) turnauksen ajan, minkä tahansa joukkueen valmentaja voi pyytää pelaajaa reservijoukkueesta omaan joukkueeseensa, jos omasta joukkueesta 3 tai enemmän pelaajia on loukkaantunut tai muuten kykenemättömiä pelaamaan. Loukkaantuneiden pelaajien nimilista (kirjoitettuna) tulee toimittaa tässä tapauksessa urheilujohtajalle. Nimilistassa olevat pelaajat eivät saa pelata kyseisenä turnauspäivänä lainkaan.

Reservijoukkueen valmentaja valitsee pelaajat em. joukkueisiin suoraan ns. kiertoperiaatteella. Joukkue ei voi vaatia jotain tiettyä pelaajaa reservijoukkueesta. Tällä mahdollistetaan reservijoukkueen pelaajille mahdollisuus tasavertaiseen osallistumiseen turnaukseen. Reservijoukkueen pelaaja käyttää kulloisenkin maan peliasua pelatessaan.

Reservijoukkueen pelaaja on käytettävissä vain kyseisenä päivänä kun häntä / heitä on pyydetty pelaamaan. Valintaprosessi tehdään joka aamu uudelleen turnauksen ajan. On kuitenkin todennäköistä, että joukkueen pyytäessä reservipelaajaa peräkkäisinä päivinä, sijoitetaan sama reservipelaaja joukkueeseen kuin edellisenäkin päivänä. Reservipelaaja voi pelata joukkueissa, jotka pelaavat isäntämaajoukkuetta vastaan.

Turnauksen isäntämaalla tulee olla varalla myös lisää pelaajia tilanteisiin, joissa kaikki reservipelaajat on varattu joukkueisiin. Reservijoukkueen pelaajat saavat mitalit ja erikoispalkinnon.

 

15. Fair Play

Joukkueita kannustetaan pelaamaan Fair Play –periaatteen mukaisesti koko turnauksen ajan. Fair Play –palkinnon saavat kolme valmentajaa, joiden katsotaan tukevan, rohkaisevan ja johtavan joukkuettaan jalkapallon, urheilun ja Fair Playn todelliseen henkeen.

 

16. Tuomarit

Jokaisessa ottelussa on kolme erotuomaria. Kaksi erotuomaria sijoittuu pelikentän kumpaankin päähän ja päätuomari liikkuu vapaasti pelikentällä.

 

17. Virallinen pelikenttä

 • Pelikentän koko: 22m x 16m (pituus x leveys)

 • Maalin koko: leveys 4m, korkeus 1,3m, syvyys n. 1m

 • Maalivahdin alue: puoliympyrä, jonka halkaisija 4m

 • Laitojen korkeus: 1,1m

 • Verkko: kummankin maalipäädyn takana 3m korkea verkko

 • Vaihtoaitiot: 2 vaihtopenkkiä pelikentän pitkällä sivustalla

 • Vaihtoaition luukut: 2 eri luukkua (ovea) pelikentän pitkällä sivustalla

 • Pallon koko: normaali